Over ons

 

Het ontstaan

Focus on Film is ontstaan vanuit liefde voor analoge fotografie. Hoe mooi en bijna grenzeloos digitaal ook kan zijn, fotograferen met film blijft toch een hele andere ervaring. Het brengt je echt terug naar de basis van fotografie. De kunst is om het onderwerp en de omgeving helemaal in je op te nemen en de compositie in je hoofd samen te stellen. Waar het met digitaal mogelijk is om dezelfde foto oneindige keren te maken, is dat met analoog wel een ander verhaal. Want ja, voor je het weet is je rolletje vol. Dat vind ik juist één van de mooiste aspecten van analoog. Je gaat echt veel beter leren kijken en denkt bij iedere foto: is dit hoe ik dit onderwerp wil vastleggen of kan ik er misschien nog iets mooiers van maken? Voor mij is het hierdoor een veel rustigere manier van fotograferen. In de tegenwoordige wereld hebben we met z’n allen al zoveel haast en kijken we bijna niet meer naar de mooie wereld om ons heen. Met een analoge camera in je hand word je bijna gedwongen het wat rustiger aan te doen en al dat moois in je op te nemen
Daarnaast is het natuurlijk altijd een verrassing hoe je foto’s echt zijn geworden. Waar je met digitaal op je lcd scherm al hebt kunnen kijken hoe je foto’s eruit zien, is dat met analoog altijd nog maar de vraag. In spanning afwachten hoe de negatieven of afdrukken terugkomen van het fotolab (of uit je eigen doka) is toch een mooiere ervaring dan simpelweg je SD kaartje in de computer stoppen.
Om dit verrassingseffect nog wat te vergroten is natuurlijk ook elke film weer verschillend. Waar de één juist een wat grovere korrel in je foto’s geeft (neem bijvoorbeeld Ilford HP5) geeft de ander juist een extreem fijne korrel (bijvoorbeeld Kodak Ektar). Ook de verschillende objectieven hebben allemaal een eigen karakter. Dit alles heeft enorm veel invloed op het beeld dat uit de camera komt en dat maakt het nou juist zo mooi.
 

Onze Missie

Het doel van Focus on Film is om de groeiende groep analoge fotografen nog groter te maken en ervoor te zorgen dat ‘oude’ analoge camera’s weer worden gebruikt. Mensen zijn tegenwoordig altijd op zoek naar ‘het nieuwste en het hipste’, maar in mijn optiek zit er zoveel meer in gebruikte spullen. Er is bijna niets wat mij meer voldoening geeft dan een camera die al 20 jaar of langer onder een laag stof heeft gelegen weer helemaal op te knappen om hem weer te kunnen gebruiken. Waar we tegenwoordig in een wegwerpmaatschappij leven, zijn de vroegere analoge camera’s gebouwd om lang mee te gaan. Het vakmanschap en oog voor detail kun je echt zien en dat vind ik iets heel moois. Analoog is weer terug van weggeweest en ik hoop door middel van Focus on Film mijn passie met u te kunnen delen.

 

Bestel informatie

U kunt op onze site terecht voor bijna alles omtrent analoge fotografie. Van camera’s, objectieven en flitsers tot aan diaprojectoren en verschillende soorten (expired) film. Uiteraard zijn wij bereikbaar voor vragen en advies op contact@focusonfilm.nl. Wij streven ernaar u binnen 24 uur een reactie te sturen. Bent u op zoek naar iets speciaals dat niet op de site staat? Ook dan kunt u ons altijd een mailtje sturen. Wij zullen dan voor u kijken of wij het gewenste product in voorraad hebben of er voor u aan kunnen komen. Ook kunt u uw analoge fotoapparatuur bij ons inruilen of laten inkopen. Stuur in dat geval een mailtje naar inkoop@focusonfilm.nl met een beschrijving (conditie, werking, compleetheid en het liefst een foto) van de spullen die u heeft. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Bestellingen versturen wij binnen één tot twee werkdagen met PostNL. Mocht u gebruik willen maken van een andere vervoerder, dan kunt u altijd een berichtje sturen. We kunnen dan kijken wat er mogelijk is. We willen uiteraard dat u helemaal tevreden bent met uw bestelling en horen dan ook graag uw eventuele opmerkingen. We zullen altijd zoeken naar de best mogelijke oplossing. Op de meeste producten bieden wij 3 maanden technische garantie, tenzij anders vermeld. Onze producten zijn bijna allemaal tweedehands en in de meeste gevallen al tientallen jaren oud. Wij doen ons best om een zo goed mogelijke conditieomschrijving per product te geven, maar het blijft uiteraard een tweedehands product.

Er zullen geregeld nieuwe producten op de website verschijnen, dus neem regelmatig een kijkje in onze webshop. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van ons assortiment en onze winacties.